Ardeşen Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Ardeşen Ziraat Odası > Haberler > ÜRETİCİ ÜRÜNLERİNİ SAKLAYABİLECEK

ÜRETİCİ ÜRÜNLERİNİ SAKLAYABİLECEK

Ardeşen Ziraat Odası tarafından bu yıl yeniden hizmete sokulan soğuk hava deposu harıl harıl çalışıyor.

Rize’nin Ardeşen ilçesinde, Rize İl Özel İdareye ait olan ve Ardeşen Ziraat Odası’na devredilen soğuk hava deposunun hizmete açılmasıyla kivi üreticileri rahat bir nefes aldı.

İlçeye bağlı Elmalık mahallesinde İl Özel İdare tarafından 1998 yılında yapılan ve değişik amaçlarla kullanıldıktan sonra yıllardan beri atıl durumda kalan soğuk hava deposu, Ardeşen Ziraat Odası’na devredilerek yeniden hizmete açılmış, kivi üreticilerinin umut kapısı olmuştu.

Yaklaşık olarak 350 ton kivi depolama kapasitesi bulunan Soğuk hava deposunda aylardır muhafaza edilen yaklaşık 200 ton kadar kivi ise ilk günkü kalitesini korudu.

Bölgeye gelen kivi tüccarları ve kivilerini satmak istemeyen kivi üreticilerinin 200 tona yakın kiviyi barındırdığı soğuk hava deposundaki kiviler, şu an normalin üstünde fiyatlarla kısım kısım satılmaya başlandı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Ardeşen Ziraat Odası Başkanı Turan Kabaoğlu, şu ana kadar depolanan kivilerde herhangi bir bozulma gerçekleşmediğini belirterek, “Kivilerimiz ilk günkü kalitesini korudu. Depomuzda bulunan kiviler kısım kısım geçmişe nazaran iyi fiyatlarla satılmaya başlandı. Depomuzda 1. sınıf, 2. sınıf ve 3. sınıf kalitede kiviler bulunmakta. Şu an genelde 2. sınıf kivilerin satışı yapılıyor ve 2. sınıf kalitedeki kivilerin fiyatı 1.60 TL’ye kadar alıcı buluyor. Önümüzdeki dönemlerde 1. sınıf kivilerin satışının da yapılması durumunda saklanan kivilerin son derece yüksek fiyatlardan alıcı bulacağını umuyoruz” dedi.

BU YIL TECRÜBE EDİNDİK

Bu yıl faaliyete soktukları soğuk hava deposuyla ilk tecrübelerini yaşadıklarını belirten Kabaoğlu, “Müteşebbislerimize sesleniyorum. Mücadelemiz müteşebbislerimize örnek olması yönünde. İnşallah bunu görürler. Bundan böyle Ardeşen’de Ardeşenli’nin kivisini satın alırlar. Soğuk hava depolarında saklayarak daha sonra iyi bir fiyata değerlendirebileceklerine inanıyorum. Bizim amacımız, üreticilerimizin ürünlerini son derece iyi bir şekilde saklandığını ve sonrasında çok çok iyi bir fiyata satıldığını göstermekti” dedi.

TÜCCARLAR DA MEMNUN

Kivi tüccarlarından Ahmet Selim ise, “Ardeşen Ziraat Odası Başkanı Turan Kabaoğlu’nun katkılarıyla bu yıl soğuk hava deposunu kullanma imkanı bulduk. Bu yıl 50 – 60 ton civarında kivi depolamıştık. 1 ay önce depoladığımız kiviler şu an değerinin üstünde bir fiyatla alıcı buldu. Malımız 1 ay boyunca dinç ve sertliğini koruyarak kaldı, hem de istediğimiz fiyata satma imkânı bulduk” dedi.