Ardeşen Ziraat Odası > Haberler > Ricania Simulans Salgını

Ricania Simulans Salgını

Rize ve çevresinde son üç yıldır görülen ´Ricania Simulans´ isimli böcek hızla çoğalarak tarım arazilerini olumsuz etkilemeye başladı.
Rize ve çevresinde son üç yıldır görülen 'Ricania Simulans' isimli böcek hızla çoğalarak tarım arazilerini olumsuz etkilemeye başladı. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ilk kez üç yıl önce görülen 'Ricania Simulans' isimli böcek  hızla çoğalarak Trabzon’dan Artvin'in Hopa İlçesi'ne kadar tüm sahil şeridinde etkili oldu. Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü tarafından inceleme altına alınan böceğin Ricaniida familyasına bağlı 'Ricania Simulans' isimli böcek olduğu, yapıştığı bitkilerin öz suyundan beslenerek geliştiği ancak yapıştığı bitkinin gelişimine önemli ölçüde zarar verdiği tespit edildi. İlk önce mısır ve fasulye gibi yumuşak bitkilerde etkili olan böceğin, genetik yapısının güçlenerek son bir yıldır mandalina, çay ve meyve ağaçlarına da zarar verdiği tespit edildi. Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından böcekle ilgili zirai mücadele yöntemlerinin araştırılmasına devam ediliyor. Tüm bitkilere yerleşip bitkilerin öz sularını tamamen kuruyana kadar tüketen böcek türü için yaklaşık iki yıldır süren çalışmalara rağmen etkili olabilecek bir ilaç tespit edilemedi. Öte yandan, Rize Tarım İl Müdürlüğü tarafından sürdürülen çalışmalar kapsamında, böcek kafeslenerek gözlem altına alındı. Böcek türüne karşı kullanılacak ilaç için deneme çalışmaları devam ediyor.