Ardeşen Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Ardeşen Ziraat Odası > Haberler > Destekleme Tonajlarında Düzenleme

Destekleme Tonajlarında Düzenleme

Destekleme Tonajlarında Düzenleme
Tarım Bakanlığı tarafından yaş çay üreticilerinin ruhsatlı çay bahçelerine dekar başına 2 Ton yaş çay yaprağı üzerinden ödenmesi kararlaştırılan destekleme primlerinin...

Tarım Bakanlığı tarafından yaş çay üreticilerinin ruhsatlı çay bahçelerine dekar başına 2 Ton yaş çay yaprağı üzerinden ödenmesi kararlaştırılan destekleme primlerinin, beyanlı olarak 2 Ton’un üzerine çıkartılması gündeme geldi.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın 5 Kasım 2009 tarihli ve 471 sayılı yazısı üzerine, 5488 sayılı Tarım Kanunu’nun 19. maddesine kapsamında yaş çay üreticilerine dönüm başına 2.5 Ton yaş çay yaprağı üzerinden ödenen ürün destekleme primi 4’de 1 oranında azaltılarak dönüm başına 2 Ton üzerinden ödeme yapılması kararlaştırılmıştı. Rize Ziraat Odası başta olmak üzere Rize’de bir çok sivil toplum kuruluşu, bir çok üreticinin bir dönüm çay bahçesinden 2 tonun üzerinde yaş çay elde ettiğini ileri sürüp uygulamanın üreticileri mağdur edeceğini savunmuşlardı.

Konuyla ilgili olarak Çaykur Genel Müdürlüğü, Rize Ziraat Odası ve Rize Ticaret Borsası tarafından yapılan görüşmeler ve çalışmalar neticesinde, ödemelerde düzenleme yapılması kararı alındığı öğrenildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, konuyu son olarak Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile görüştüklerini belirterek, “Dönüm başına üreticilerimize 2 ton üzerinden ürün destekleme primi ödenecek. Ancak bir dönüm arazide 2 Ton’un üzerinde yaş çay üreten üreticilerimiz beyan ile başvurmaları durumunda beyanlarına göre 2 Ton’un üzerinde ürün destekleme primi alabilecekler. Bu şekilde üreticilerimizin karşılaşabilecekleri mağduriyet ortadan kaldırılmış olacak” dedi.

Son Bakanlar Kurulu Kararı ile bir yaş çay üreticisi 1 dönüm ruhsatlı çay bahçesi üzerinden 2 Ton yaş ürettiği varsayılarak Ton başı 115 TL ürün destekleme primi alacaktı.