Ardeşen Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Ardeşen Ziraat Odası > Haberler > ÇAY YASA TASARISI ÜRETİCİLERİN ZARARINA

ÇAY YASA TASARISI ÜRETİCİLERİN ZARARINA

Ardeşenli sivil toplum örgütleri, çay yasa tasarısı ve işleme girecek olan emtia borsasına eleştirilerini ve tepkilerini ortaya koymak için bir araya geldi.

Ardeşenli sivil toplum örgütleri, çay yasa tasarısı ve işleme girecek olan emtia borsasına eleştirilerini ve tepkilerini ortaya koymak için bir araya geldi. 
Öğretmenevi konferans salonunda düzenlenen istişare toplantısında açılış konuşmasını yapan, Ardeşen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Sait Balcı, yasa tasarısına olan tepkilerini şöyle dile getirdi: "Çay yasa tasarısını incelediğimizde görüyoruz ki bizim seçtiğimiz insanlar bizler gibi düşünüp, bizim menfaatlerimizi gözetmiyor. Yeni çay yasa tasarısı içeriği ve işleyişi itibariyle bizlere hiç bir fayda sağlamayacak. Tasarı, üretici yararını gözetmekten çok uzaklarda siyasi bir dayatmadan ibaret. Kenan Evren zamanında bile böyle bir dayatma ile karşı karşıya gelmedik. Yasa tasarısını ve çayın emtia borsasında işlem görme şeklini benimsemiyoruz. Konu ile ilgili gerekçelerimizi de on sayfalık bir rapor halinde çay yasası üst kuruluna ilettik."

Ardeşen Ziraat Odası Başkanı Turan Kabaoğlu ise yeni çay yasa tasarısının üretici mantalitesini dikkate almadığını, bu nedenle iyi sonuçlar vermeyeceğini savunarak, "TBMM'ye gönderilmek üzere birliklerimizden görüş ve raporlar istenmişti. Ulusal Çay Konseyi Başkanlığı'na ve ilgili birimlere gerekli raporlar sunulmuş ve tepkilerimiz gerekçeli şekilde izah edilmiştir. 70 yılı aşkın çay mazimizde 1984 yılında özel çay fabrikalarının açılmasına müsaade edilmiştir. Bununla birlikte yasal boşluklar meydana gelmiş, üreticinin menfaatleri biraz gölge ardında kalmıştır. Kamu otoritesi açısından üretici menfaatlerinin savunulması gerektiği ortaya çıkmıştır. Üretici kamu ve özel çay kurumları arasında bocalayıp dururken şimdi de çay yasası adı altında bir şeyler tasarlanmaktadır. Tasarlanan yasa ile birlikte çayın emtia borsasında satışı gündeme gelecektir. Çay emtia borsasında satışa sunulduğu takdirde; Çaykur ve diğer özel firmalar satış kaybına uğrayacaktır. Üreticiler çayı borsadan maliyetinin altında almak zorunda kalacaklardır. Üretici yine kaybeden tarafında yerini alacaktır." şeklinde konuştu.

Bölgede çayın alternatifinin yine çay olduğunu ifade eden Kabaoğlu, "Çay üreticisinin faydalarını gözetmek ÇAYKUR'un vazifesidir. Bölgemizde 204 bin çay üreticisi bulunduğu ve geçimini bu yolla sağladığı unutulmamalıdır. Mutlak bir gelişme hedefleniyorsa: uluslararası piyasalarda yeni markalara gidilmeli, dış piyasaya açılmalı, kaçak çayların tespiti yapılıp imha edilmelidir." diye konuştu.

Fındıklı Çay Üreticileri Birliği Başkanı Murat Özcan da yeni yasaya göre, kurulacak olan çay konseyinde üretici kesiminden temsilcilerin bulunması halinde üretici haklarının gözetilebileceğini dile getirirken, bunun aksi durumunda yaşanabilecek sorunları şöyle dile getirdi: "Ulusal Çay Konseyi'ni kurma hakkına keşke bizler sahip olabilseydik. Sesimizi ve sözümüzü oralara bizler duyurabilseydik. Böylece menfaatlerimizi kendimiz gözetebilirdik. Fakat sesimizi ancak buralardan duyurma imkanına sahibiz. Bizleri dikkate alacaklarını ümit ederek şunları ifade etmek istiyorum: Çayda bol miktarda cafein maddesi bulunmaktadır. Çay atıkları tekrardan işlenerek bu madde elde edilebilir. Önceki yıllarda bu amaçla fabrikaların kurulması tasarlanmış, Alman Valter firması ihaleyi almıştı, fakat daha sonra hiçbir gelişme yaşanmadı ve mesele kapanıp gitti. Buna benzer projeler geliştirilmeli ve ürünümüze sahip çıkılmalıdır."